Pelerinaj in Israel – Pe urmele Mantuitorului

 
 

Circuit Pelerinaj in Israel – Pe urmele Mantuitorului

O calatorie in Tara Sfanta, pe urmele lui Iisus, dar si ale apostolilor si altor personaje biblice, este un eveniment. Toate povestirile aflate inca din copilarie practic iau viata in momentele in care pasesti pe urmele martirajului Iisus pe Via Dolorosa sau ale Fecioarei. Pe vremuri, pelerinii spre Tara Sfanta infruntau drumuri lungi si numeroase primejdii pentru a-si indeplini visul si a deveni hagi, adica pelerin la Ierusalim si in celelalte locuri sfinte. Acum este foarte simplu… Va invitam sa va reculegeti si sa descoperiti toate colturile.

De ce sa alegi aceasta excursie. Pentru ca… -vei descoperi cu adevarat locurile biblice; -vei merge pe urmele lui Hristos; -vei vedea una dintre cele mai frumoase gradini din lume – gradina templului Bahai; -vei descoperi unul dintre cele mai importante orase istorice ale Planetei – Ierusalim, loc sacru pentru trei religii.

Ziua 1. Bucuresti – Aeroportul Ben Gurion – Betleem

Intalnire cu reprezentantul agentiei la Aeroportul Henri Coanda la ora 16:55, pentru formalitatile de imbarcare pe cursa Tarom la ora 19:55.Decolare spre Tel Aviv, sosire pe Aeroportul Ben Gurion la ora 22:30. Dupa indeplinirea formalitatilor ne vom deplasa la Betleem pentru cazare. Continuam cu transfer la hotel in zona Betleem.Cazare in zona Betleem

Ziua2. Betleem – Haifa – Cana Galileii – Nazaret

Mic dejun. Pelerinajul nostru in Tara Sfanta va incepe spre Haifa, port la Mediterana, situat intr-un superb golf, la poalele Muntelui Carmel. Aici vom descoperi una dintre cele mai frumoase gradini din lume – gradina templului Bahai, un paradis terestru.Religia Bahai este o religie monoteista fondata de Bahaullah (Slava lui Dumnezeu) in Persia, in secolul al XIX-lea. Conform acestei credinte, toti principalii profeti ai celorlalte religii (Moise, Buda, Iisus, Krishna, Mohamed, Zoroastru) sunt mesageri ai lui Dumnezeu cu drepturi egale, Bahaullah alaturandu-se acestei liste selecte, dar el a declarat ca nu va fi ultimul (spre deosebire de marea majoritate a religiilor monoteiste, care prevad ca Mesia-Mahdi va aparea pe Pamant la sfarsitul lumii). In consecinta, BahaI recunosc absolut toate religiile lumii ca manifestari egale si sfinte. Evident, Bahaullah si credinciosii sai au fost acuzati de blasfemie si alungati – el a peregrinat prin tot Imperiul Otoman dupa ce a fost expulzat din Persia si a murit in apropiere de Haifa, pe atunci parte a Imperiului Otoman. In templul de la Haifa este ingropat Bab, antemergatorul lui Bahaullah, el avand un rol similar cu cel al lui Ioan Botezatorul pentru crestini.Dupa ce vom admira templul si gradinile Templului Bahai din punctul de panorama aflat in partea superioara a complexului, incantati de atata frumusete, vom poposi la impresionanta manastire Stella Maris (Steaua Marii). Fondata in perioada Cruciadelor, a fost distrusa de cateva ori, actualul complex datand din 1836. Ocupata si folosita drept cazarma atat de armata britanica, cat si de cea israeliana, a fost returnata Bisericii Catolice, dupa numeroase presiuni.Dupa Haifa ne vom deplasa la Cana Galileii, cu Biserica Minunii si Casa Nuntii, unde Iisus a savarsit prima minune dintre cele sapte care I-au dezvaluit adevarata identitate, la cererea mamei sale, transformand apa in vin, si mai apoi la Nazaret, unde a copilarit Iisus si unde vom vizita biserica ortodoxa Sfantul Gavriil, Fantana Fecioarei, dar si biserica catolica Buna Vestire, in al carei subsol se afla o parte din casa lui Iosif (Pestera Sfintei Familii).Seara, cina si cazare in zona Nazaret/Tiberias.

Ziua 3. Muntele Tabor – Capernaum – Tabgha – Mt. Fericirii – Iordan – Betleem

Mic dejun. Urcam pe Muntele Tabor, unde Domnul S-a schimbat la fata, cu microbuze speciale, pe serpentinele sinuoase ale muntelui si vizitam biserica ortodoxa a Schimbarii la Fata. Continuam traseul spre Capernaum, orasul unde a locuit Iisus dupa ce a plecat din Nazaret. Aici se viziteaza ruinele sinagogii din calcar alb, locul in care Iisus a predicat, ruinele casei soacrei Sfantului Petru si biserica ortodoxa greaca Sfantul Gheorghe.Continuam cu Tabgha -loc ce aminteste de minunea inmultirii painilor si pestilor, unde admiram o biserica construita in stil bizantin, apoi facem o oprire pe Muntele Fericirii, unde vom vizita capela de forma octogonala ce a fost construita pe locul unde Mantuitorul Iisus Hristos a tinut predica despre fericiri. Din Tiberias – optional si in functie de timp -, plimbare cu o copie a barcii lui Iisus pe apele Marii Galileii. Ne indreptam spre zona Ierusalimului pentru cina si cazare la Betleem sau Ramallah.Cina si cazare in zona Betleem/Ramallah.

Ziua 4. Ierihon – Marea Moarta – Hozeva – Betleem

Mic dejun. Timp liber la dispozitie sau excursie (optional) la manastirile Sf. Sava si Sf. Teodosie din Hozeva. Incepem cu vizita la Manastirea Sf. Sava (manastire din secolul V, locul unde au fost stabilite randuielile slujbelor ortodoxe) si Sf. Teodosie, fondata in aceeasi perioada, pe locul unde cei trei magi de la Rasarit s-au oprit si s-au odihnit.Continuam cu vizitarea Bisericii Nativitatii, locul nasterii Domnului, in Betleem. Plecare spre Ierihon, orasul cu cea mai veche istorie din lume, unde vizitam Asezamintele Romanesti si Dudul lui Zaheu. Urmeaza, la raul Iordan, locul original al botezului, amenajat pentru a da posibilitatea pelerinilor sa intre in apele sfinte. Vizita la Manastirea Sf. Gherasim, manastire greco-ortodoxa din apropierea Ierihonului, inaltata in cinstea sfantului la poalele muntilor din Desertul Iudeii. Este prima manastire intemeiata in Valea Iordanului. Seara, sosire pentru cina si cazare la hotel la Betleem sau Ramallah.Cazare in zona Betleem/Ramallah.

Ziua 5. Ierusalim: Muntele Maslinilor – Via Dolorosa – Muntele Sion

Mic dejun. Urmeaza momentul multasteptat – intram in Orasul Sfant, Ierusalim, oras sacru pentru trei religii, orasul care a influentat cel mai mult istoria omenirii. Vom incepe pe indelete, cu zona Muntele Maslinilor, de unde avem in permanenta panorama Ierusalimului istoric, cu moscheea Al-Aqsa si domul sau aurit stralucind in soare. Pe Muntele Maslinilor vom vizita: Capela Inaltarii Domnului, ce aminteste de Inaltarea Domnului la cer (exista urma talpii lui Iisus in piatra), biserica catolica Pater Noster, loc unde, potrivit traditiei, Mantuitorul i-a invatat pe ucenicii Sai Rugaciunea Tatal nostru, biserica catolica Dominus Flevit (Domnul a plans), zidita in forma de lacrima, unde se spune ca Iisus ar fi prevestit distrugerea celui de-al doilea templu, Gradina Ghetsimani cu Biserica Tuturor Natiunilor, ridicata pe locul in care Mantuitorul s-a rugat inainte de a fi prins, biserica Mormantul Maicii Domnului, unde gasim Capela Sf. Ioachim si Ana si Grota Tradarii. Incheiem vizita cu: Zidul Plangerii, singurul zid ramas din al doilea templu, loc de inchinaciune pentru evrei, Muntele Sion, Foisorul Cina cea de Taina, biserica Adormirii Maicii Domnului si Mormantul lui David. Seara ne vom intoarce la hotel (la Betleem sau Ramallah).Cazare in zona Betleem/Ramallah

Ziua 6. Ierusalim

Mic dejun. Traversand paraul Chedron, intram in cetatea Ierusalimului prin Poarta Sf. Stefan si parcurgem pe jos Via Dolorosa (Drumul Crucii), cu cele 14 opriri ale Mantuitorului Iisus Hristos, unde ne vom inchina la toate locurile sfinte: Golgota, Piatra Ungerii, si vom termina drumul la Biserica Sfantului Mormant, probabil cea mai importanta biserica a intregii crestinatati. Biserica a fost construita in secolul IV, imediat dupa punerea in legalitate a cultului crestin, dar de-a lungul mileniilor au fost efectuate mai multe schimbari, demolari si constructii. Interiorul este fascinant, pentru ca fiecare biserica crestina are cate un colt al ei – cele mai importante zone sunt detinute de Bisericile ortodoxa, catolica si armeana, dar exista si zone controlate de bisericile siriana, copta si ortodoxa etiopiana. Conform traditiei, biserica ar fi fost construita pe locul rastignirii lui Iisus, dar si al mormantului lui Iisus care a fost gasit gol, vestind Invierea.Seara, revenim pentru cina si cazare la hotel, la Betleem sau Ramallah.Cazare in zona Betleem/Ramallah

Ziua 7. Betleem – Ein Karem — Tel Aviv

Mic dejun. Deplasare la Ein Karem, loc al intalnirii Fecioarei Maria cu Elisabeta, mama Sfantului Ioan Botezatorul. Aici se viziteaza biserica Sf. Ioan Botezatorul, ridicata pe locul nasterii celui mai mare om nascut din femeie. Vizita in orasul vechi Lod, unde admiram biserica ce adaposteste moastele Sfantului Gheorghe. Transfer la aeroport pentru zborul spre tara. Decolare la 23:30 din Tel Aviv, aterizare in Bucuresti la ora 02:15.

 

Hoteluri

• Hotel Pearl of the valley near Tabor 3* sau similar
• Hotel Bethlehem in Bethlehem 3* sau similar

Orar de zbor; Compania – Tarom

• Bucuresti OTP 19:55 – Tel Aviv TLV 22:30
• Tel Aviv TLV 23:30 – Bucuresti OTP 02:15
*Compania aeriana cat si orarul de zbor se reconfirma in saptamana plecarii.
 

Rezervă un loc la circuitul Europa Travel: Pelerinaj în Israel!