Mijloace de transport în Israel

Când vizitați Israelul și vreți să ajungeți la diferite obiective turistice din țară, trebuie să țineți cont că transportul se bazează, în special, pe autoturismele și autobuzele particulare. Dar și pe o rețea feroviară extinsă.

Mijloace de transport

transport-terestru-israel

Țara are aproape 18.100 de kilometri de drumuri, din care 449 sunt clasificați drept ”autostradă”. Traseul 6 – Autostrada Trans-Israel (Haifa -Beer Sheva) – are aproximativ 200 de klilometri. Linia 1 unește Ierusalimul de Tel Aviv, iar linia 2 unește Tel Aviv de Haifa.

Toate drumurile pot fi parcurse gratuit, mai puțin Traseul 6 și Tunelul Haifa. Pentru primul, camerele de supraveghere înregistrază numerele și apoi sunt trimise facturile. Pentru al doilea traseu, plata se face la intrarea în tunel.Autobuzul

Autobuzul este mijlocul de transport în comun favorit. În 2017 se înregistrau aproape 750 de milioane de călătorii, efectuate cu șase mii de autovehicule de la 16 companii, conduse de peste opt mii de șoferi.

transport-autobuze-israel

Egged este cea mai mare companie de transport cu autobuzul din Israel și operează pe întreg teritoriul țării. În unele zone, sunt mai mult operatori mici. Stațiile sunt de două feluri: centrale (tahana merkazit – care operează peste o sută de rute) și terminale (masof – care au peste zece rute). Cea mai mare autogară și a doua din lume este la Tel Aviv.

Israelul are un sistem rapid de tranzit cu autobuzul în Haifa, numit Metronit, care constă din trei linii care leagă orașul de suburbiile sale. În plus, există linii de alimentare BRT către linia de cale ferată din Ierusalim, care circulă pe benzi de autobuz dedicate din Ierusalimul de Sud până în cartierul Ramot din nordul Ierusalimului.

Sherut TAXI

Israelul are, de asemenea, un serviciu de taxi partajat (sherut), aparținând mai multor companii private. De obicei, autovehiculul este un minivan de culoare galbena care se deplasează pe liniile de autobuz. Pentru un preț puțin mai mare, ai avantajul că poți opri oriunde.

La orele de vârf, ajungi mai ușor la destinație cu Sherut decât folosind autobuzul. Unele rute sunt funcționale și noaptea, după retragerea autobuzelor, sau merg și în Shabat.

sherut-shared-taxi-israel

În privința taxiurilor, pe lângă cele comune există și unele speciale, printre ele fiind și Gett, care oferă comenzi printr-o aplicație pe telefon.Mașini închiriate

O altă modalitate de deplasare rutieră este să închiriezi o mașină. Avantajul este evident: îți poți face vacanța așa cum dorești. Esistă însă câteva lucruri care trebuie știute.

Primul ar fi că, în marile orașe parcările sunt scumpe. Ar fi bine să vezi dacă hotelul unde vrei să stai are una. Parcările sunt de două feluri: cu ora și de o zi. Prețurile variază în funcție de localitate. Multe parcări sunt chiar la bordură, dar trebuie să fii atent la culori pentru a evita o amendă.

Așadar, pe marcaj gri parcarea este gratis. Pe alb-albastru este parcare publică cu plată. Aici găsești automate de plată, dispozitive EasyPark sau cu aplicația Pango pentru smartphon.

Pe acest marcaj, în majoritatea orașelor, după ora 19:00 și în weekend este gratis. Marcajul alb-roșu este pentru parcare interzisă, iar galben-roșu este pentru taxi și alte mijloace de transport în comun. Marcajul alb cu semn de handicap este periculos. Se lasă cu ridicarea mașinii și recuperarea ei cu forțe proprii, însă cu taxă, plus o amendă usturătoare.

Al doilea lucru care trebuie știut se referă la trecerea graniței. Este destul de complicat să treci în zona controlată de palestinieni cu o mașină care are numere de Israel. În plus, nici asigurarea nu acoperă eventualele probleme apărute. Unele drumuri, desi pe hartă apar ca fiind în Palestina, este posibil să fie sub control israelian.

Nu în ultimul rând, feriți-vă să încălcați regulile de circulație și nu intrați în discuții contradictorii dacă vreți să nu aveți probleme cu legea. Referitor la viteză, în localități aceasta este de maximum 50 km/h. Pe șosele se poate merge cu până la 80 km/h, iar pe autostrăzi cu maximum 110 km/h. Există și locuri unde limita de viteză este diferită de cea general, din diferite motive, cum ar fi efectuarea de lucrări.

Trenul

Trenul este un alt mijloc de transport în comun destul de utilizat. Israelul are aproape 1.400 de kilometri de cale ferată, multe dintre linii fiind construite înainte de înființarea statului, în timpul dominației otomane sau britanice. După 1990, a început dezvoltarea transportului feroviar, cu deschiderea de noi rute, inclusiv o cale ferată de mare viteză.Transportul aerian

Transportul aerian este în plină dezvoltare. Sunt 47 de aeroporturi în Israel, cel mai mare fiind Aeroportul Internațional Ben Gurion (TLV) din apropiere de Tel Aviv. De aici sunt asigurate zboruri non-stop spre America de Nord, Europa, Africa, Orientul Mijlociu și Orientul Îndepărtat.

Cursele interne sunt operate de pe aeroporturile Ben Telde (Ben Gurion și Sde Dov), Haifa, Rosh Pina, Golan Heights și Eilat (Uvda și Eilat). Din 2019, Aeroportul Ramon a preluat cursele internaționale spre stațiunea Eilat, de la Marea Roșie.