Aeroporturi Israel

Israelul are mai multe aeroporturi, printre care două în Tel Aviv. Altele sunt în Haifa, Ovda, Herzlia, Rosh Pina și Eilat și Ramon. Aeroporturile importante pentru români sunt: Aeroportul Internațional “Ben Gurion” din Tel Aviv și Ramon, de lângă Eilat. Cel din urmă a preluat, din martie 2019, traficul de călători de pe vechiul aeroport al stațiunii de la Marea Roșie.

Aeroporturi din Israel

În prezent, peste 60 de zboruri leagă Israelul de România în fiecare săptămână. Șase orașe românești au legătură directă, respective București, Timișoara, Craiova, Iași, Cluj-Napoca și Sibiu. Doar de pe Aeroportul Internațional “Henri Coandă” București sunt, în fiecare săptămână, peste 40 de curse directe spre Israel. Acestea sunt operate de companiile aeriene: TAROM, EL AL, Arkia, Wizz Air, Blue Air, RYANAIR (din 11 mai 2019), plus zborurile sezoniere operate de Air Bucharest și Bluebird Airways.

aeroportul-tel-aviv-ben-gurion

Zborul durează între două ore și jumătate și trei ore. Operatorii au constatat că solicitările sunt tot mai numeroase, astfel încât prognozează o creștere spectaculoasă a numărului de zboruri spre această destinație.

Aeroportul Internațional Tel Aviv

Aeroportul Internațional Tel Aviv “Ben Gurion” (TLV) este principalul aeroport al Israelului, situate la aproximativ 15 kilometri de orașul Tel Aviv și la 40 de kilometri de Ierusalim.

Terminalul 3 este folosit pentru zboruri internaționale, iar Terminalul 1 pentru zboruri interne și low-cost internaționale. Aeroportul folosește instalații tehnologice și facilități operaționale de ultimă generație.

Măsurile de siguranță și securitate sunt și ele la cel mai înalt nivel, iar administrația face tot posibilul pentru a menține serviciile la o cotă pe care puține aeroporturi din lume o ating. Călătorii au internet wireless gratuit peste tot.



Cărucioarele pentru bagaje sunt și ele gratuite, însă trebuie să depuneâi 10 șekeli când îl preluați și îi veți primi înapoi când predați căruciorul. Dacă nu aveți numerar, poate fi folosit cardul de credit. 

Informații utile la sosirea pe aeroportul din Tel Aviv

La sosire, primul pas este controlul privind pașapoartele, cu linii separate pentru cetățenii israelieni și cei străini, așa că fiți atenți la semne. În funcție de locul din care veniți, s-ar putea ca ofițerii vamali să vă pună, repetat, mai multe întrebări. Răspundeți întrebărilor, fiți răbdători, pentru că totul se face pentru siguranța călătorilor. În cazul în care călătoriți în scop de afaceri, procedura este mai rapidă dacă prezentați o scrisoare din partea partenerilor israelieni.

Dacă vizitaţi Israel în scopuri turistice, pentru o perioadă de şedere de maximum 90 de zile, viza nu este impusă, dar paşaportul trebuie să aibă valabilitate cel puţin 6 luni.

Dacă, ulterior, doriți să călătoriți în țări arabe sau islamice, puteți cere ofițerului israelian să nu ștampileze pașaportul, iar acesta vă va da un carton special, ștampilat, pe care trebuie să îl păstrați cu atenție până părăsiți țara.

Această procedură este valabilă și pentru cei care aterizează pe aeroportul de lângă Eilat. Dacă vreți să schimbați bani, există bănci care au ghișee sau bancomate funcâionale non-stop. La plecare, de asemenea, puteți schimba shekelii în dolari, euro sau lire britanice.

Mijloacele de transport din aeroport spre diferite orașe din Israel

Pentru a părăsi aeroportul, puteți lua un taxi – inclusiv un serviciu partajat (Sherut) în funcție de destinație, să folosiți transportul public sau să închiriați o mașină. Pentru închirieri, din sala de sosiri luați liftul și urcați la etaj, unde puteți alege între cele cinci companii care își oferă serviciile non-stop: Avis, Budget, Eldan, Hertz și Sixt. Trenul este un mod de a călători ieftin.

Există trenuri către Tel Aviv, Ierusalim, Modi’in, Binyamina, Atlit, Haifa, Krayot, Akko, Nahariya sau Beersheva. Prețurile sunt cuprinse între 10 și 50 de șekeli. Biletele pot fi cumpărate de la caseria deschisă permanent sau de la automate.

Trebuie reținut că nu există transport feroviar de Sabat, adică de vineri (ora 15:00) până sâmbătă seara (ora 20:00) sau în timpul sărbătorilor evreiești.

Autobuzul, taxiul sau trenul

Călătoria cu autobuzul este mai dificilă, mai ales pentru cei care nu știu ebraică. În plus, trebuie să luați cel puțin două curse pentru a ajunge la destinație. Mai întâi, folosiți linia Egged, de la aeroport la El Al Junction sau spre aeroportul orașului. Ambele durează cam zece minute. De aici, luați autobuzul spre oricare dintre marile orașe ale Israelului. Autobuzele nu circulă de Sabat, de vineri după-amiază (ora 15:30) până sâmbătă (ora 19:00).



Chiar dacă este ceva mai scump, taxiul nu este de neglijat. De preferat este să folosiți liniile oficiale de taxi, nu cele ocazionale. Primele sunt supravegheate și vi se garantează un preț corect. Solicitați șoferului să folosească contorul, la urcarea în mașină, sau ghidați-vă după prețul fix dat de dispecer la plecarea în cursă.

În timpul sezonului turistic, puteți aștepta și jumătate de oră să luați o mașină, dar o veți lua oricum pentru că fluxul este neîntrerupt. În funcție de ora din zi și de destinație, tarifele pot urca și până la 200 de șekeli. Puteți comanda un taxi și pe aplicația de telefon GETT Taxi APP.

De asemenea, poate fi folosit taxiul comun (Sherut), de obicei un minivan de opt până la zece locuri, care asigură legătura cu stațiile centrale de autobuz sau cu orașele Ierusalim și Haifa.

Informații utile la plecarea de pe aeroportul din Tel Aviv

La plecarea de pe aeroport, este bine să ajungeți cu aproximativ trei ore înainte de zbor pentru clasa Economic și cu două ore pentru Business. Check-in poate fi făcut și pe internet, în cazul în care compania aeriană oferă acest serviciu. În acest caz, puteți ajunge la aeroport cu două ore înainte de zbor, iar dacă aveți doar bagaj de mână, chiar și cu numai o oră și jumătate mai devreme.

Potrivit statisticilor, cea mai ieftină perioadă pentru a zbura din București către Tel Aviv este ianuarie, iar cea mai scumpă este luna august. Cea mai ieftină zi a săptămânii este miercuri, iar cea mai scumpă, duminică. Cele mai ieftine zboruri sunt noaptea. Totodată, cea mai ieftină perioadă pentru a rezerva zborul, este cu aproximativ 60 de zile înainte de plecare.



Aeroportul Internațional Ramon

Pentru cei care vor să își petreacă vacanța la Marea Roșie, din 21 ianuarie 2019, a fost deschis, în Valea Timna, Aeroportul Internațional Ramon. Acesta l-a înlocuit pe cel din zona Eilat-Ovda. Este de așteptat că această poartă internațională spre sudul Israelului și Marea Roșie să primească până la două milioane de pasageri anual. După extindere, în 2030, aeroportul va putea primi până la 4,2 milioane de pasageri.

Datorită locației sale, este o facilitate și pentru sudul Iordaniei, inclusiv stațiunea Aqaba și zonele Wadi Rum și Petra, precum și pentru zona Taba din Sinai, în Egipt. Pe lângă zborurile interne spre Tel Aviv și Haifa, aeeroportul primește zboruri low-cost și charter din Europa. Terminalul dispune de toate facilitățiile internaționale, inclusiv un duty-free, servicii de schimb valutar și de transport.

Aeroportul Ramon este la doar 18 kilometri nord de Eilat și va avea o legătură feroviară cu stațiunea. Deocamdată, se efectuează trasferuri rutiere, iar drumul durează aproximativ zece minute.