Mancaruri din Israel – preparate tradiționale

Bucătăria israeliană a fost influențată, în decursul anilor, de bucătăria mediteraneană și arabă, plus influențele semnificative ale diasporei evreiești. Mancaruri din Israel – cușer (permise) și teref (interzise).

Mancaruri din Israel

Ceea ce oferă acest spațiu culinar depășește cu mult nivelul tendințelor de ultimă oră. Unde oare mai întâlnești o simbioză atât de fericită între tradițiile culinare ale vremurilor biblice, bucătăria mediteraneană și arabă, plus influențele semnificative ale diasporei evreiești, care a completat savoarea produselor locale cu cea a  preparatelor preluate din alte părți ale lumii.

În acest buchet gastronomic se regăsesc tradiții din Orientul Mijlociu, Europa Centrală și de Est, Peninsula Iberică, America de Nord și America Latină sau Asia Centrală.

Mâncăruri cușer și teref

Regulile care provin din Tora sunt respectate în totalitate de către evreii ortodoșcși și, într-o oarecare măsură, de către ceilalți. Ei împart și astăzi mâncărurile între cele premise (cușer) și cele interzise (teref). Așadar, este permis consumul de viețuitoare marine, dar doar dacă au înotătoare și solzi.

Bineînțeles, fructele de mare nu se încadrează în această cerință. Produsele care conțin lapte și cele din carne nu pot fi consumate împreună, ci numai după aproximativ șase ore. Explicația simbolică este simplă și elocventă – laptele oferă viață, iar carnea este un simbol al sacrificiului, adică al morții.

bucataria-israeliana

Pentru a fi cușer, animalele sunt sacrificate de către un om anume și golite de sânge rapid, astfel încât suferința lor să fie cât mai mică. Animalele admise sunt cele cu copita despicată, cum ar fi vita, capra, oaia, antilopa și căprioara. În schimb, porcul, cămila sau iepurele nu sunt pe lista admisă.

Carnea de pui, cea de gâscă, rață și curcan nu sunt doar acceptate, ci și preferate de o bună parte a populației. Cât despre reptile, fructe de mare cu cochilie, nici nu poate fi vorba. Peștele, ouăle, legumele și semințele pot fi folosite fie în alimentele pe bază de lapte, fie din carne. Un singur lucru nu este permis: ca tacâmurile să nu fie folosite pentru consumarea ambelor. Și nu se amestecă nici cele pentru “cușer” sau ”teref”.

Preparate tradiționale israeliene

Cu toate acestea, bucătăria israeliană este, de fiecare dată, un regal olfactiv și al papilelor gustative. Câteva preparate culinare israeliene, mai ales de Sabath: pita, humus, salate, falafel, șaorma, cholent, marror, karpas, Z’roah sau haroseth.

shakshuka-mancaruri-israel

Cele mai folosite legume sunt lintea, castraveții, fasolea, prazul, ceapa, usturoiul și roșiile sau măslinele. Cerealele cele mai importante sunt grâul, porumbul (mălai sau boabe fierte), orzul. Fructele preferate sunt smochinele, strugurii, merele, murele și altele.

fructe-israel

Deserturile sunt și ele greu de întrecut. Vorbim despre înghețată artizanală, baclavale, clătite, ștrudel, knafeh (aluat, brânză moale și sirop), malabi (budincă cu apă de trandafiri și topping de nuci), împreună cu cappucino, limonadă sau ceai de mentă.

desert-traditional-israel

La mare căutare sunt sucurile proaspete din diverse fructe. Pe lângă ceaiul negru și cafeaua turcească, evreii apreciază consumul moderat de vin, cândva doar un atribut religios. Nici nu este de mirare pentru că, pe înălțimile Golan și în alte formațiuni muntoase, sau chiar în părți din deșertul Nagev, localnicii au început să producă un vin de foarte bună calitate.