Despre Israel
Acasa Despre Israel
Israel lasă o amprentă unică asupra umanității, un loc unde reperele stăvechi se îmbină atât de firesc cu cele ale unui viitor marcat de tehnologii uluitoare. Situat pe coasta de est a Mării Mediterane, statul Israel și-a asumat, de multă vreme, rolul de mediator dintre Occident și Orient.
Israelul modern, amplasat pe locul anticelor regate evreiești, este locul de naștere a marilor religii monoteiste ale lumii, iudaismul, creștinismul și islamismul. Fiecare religie cu locurile sfinte, toate fabuloase prin istoria pe care o au în spate și pentru încărcătura spirituală pe care o transmit călătorului.
Israel - repere străvechi și tehnologii de ultimă generație
Aceste locuri au fost, de-a lungul timpurilor, un important epicentru al civilizației și culturii universale. Aici se află Ierihonul, una dintre cele mai vechi așezări urbane ale lumii.
Cartea Facerii din Biblia ebraică spune espre Yaakov, nepot al patriarhului Avraham, că este cel care primește numele de Israel. Cei 12 fii ai săi vor deveni strămoșii celor 12 triburi cunoscute drept copiii lui „Israel”.
Acum aproape trei mii de ani, lua ființă regatul ebraic condus de legendarii Saul, David și Solomon. Secolele și mileniile, care au urmat, au fost marcate de clipe de glorie, dar și de conflicte dureroase, exiluri și reveniri.
Vă prezentăm câteva nume, care au intrat în istorie și au avut legătură cu soarta Israelului. Printre acestea se numără: Nabucodonosor al II-lea al Babilonului – care a distrus Templul lui Solomon; Cirus cel Mare al Persiei – care a redat libertatea popoarelor și în timpul căruia Zerubabel a reconstruit Templul; regele macedonean Alexandru cel Mare; generalului roman Pompei sau împăratului Hadrian, dar și al lui Eleazar ben Yair, cel care a condus eroica rezistență evreiască de la Masada.
Au urmat timpurile dominației bizantine, a califului Abd al-Malic. Acesta a construit Cupola Stâncii pe Muntele Templului, considerat de evrei cel mai sfânt loc al iudaismului, al cruciaților si apoi a sultanilor. După controlul britanic al teritoriului, în 14 mai 1948, David Ben Gurion declară înființarea statului Israel.
Israelul de astăzi
Astăzi, Israelul are (conform unei estimări din 2011) peste 7,7 milioane de locuitori. Dintre aceștia, 5,8 sunt evrei. Alături de ei trăiesc arabi, musulmani și creștini, druzi, cerchezi, samariteni și armeni. Statul are două limbi oficiale: ebraica și araba, dar în comunitățile locale se vorbesc 35 de limbi și dialecte.
Geografic, țara aparține continentului asiatic și este așezată în estul Mării Mediterane. Israel se învecinează cu Liban la nord, Siria la nord-este, Iordania la est și Egipt la sud vest. În estul său este un șanț tectonic, acoperit de apele Mării Moarte (aflată la 396 de metri sub nivelul mării) și valea râului Iordan, închisă de înălțimi muntoase, printre care și Golan – cu vârful Hermon (2224 metri).
Șanțul se continuă până la Marea Roșie, unde se află golful Akaba și portul Eilat. În centrul țării sunt mai mulți munți cu înălțimea de până la 1000 de metri, care spre sud se transformă într-un platou întins – deșertul Nagev. Acesta acoperă aproape jumătate din teritoriul statului. În vest sunt câmpiile litorale mediteraneene.
Este uluitor cum, o țară lipsită de resurse natural, a devenit unul dintre cele mai dezvoltate state ale planetei. Israel este supranumit “al doilea Silicon Valley, cu investiții importante în startup-uri și cercetare.
Israelul dezvoltă continuu industriile de vârf cum ar fi aeronautică, informatică și electronica. Totodată, este de multă vreme pe primul loc în privința prelucrării diamantelor.
Israel are o suprafață de 20.770 km², iar principalele orașe sunt: Ierusalim, Tel Aviv, Haifa și Eilat.
Ierusalim
Dintre toate locurile magice pe care le are Israelul, Ierusalimul este cel dintâi. Potrivit legendei evreiești, o cetate numită Șalem a fost cucerită de al doilea rege antic al evreilor, David, prin anul 1010 î.Hr.
Regele și-a stabilit aici capitala, care a devenit cunoscută ca Ierușalaim sau Ierușalem, viitorul centru religios, politic, economic și administrative al regatului. Oraș cu o zbuciumată istorie antică și medievală, se extinde în afara zidurilor vechii cetăți abia în secolul XIX.
Centrul așezării, unul dintre cele mai încărcate de simboluri de pe planetă, este dominat de Muntele Templulului - Har haBáit în ebraică și Haram Ash-Sharif în arabă (adică Sanctuarul Nobil).
În Ierusalim căsim Zidul de apus sau Zidul Plângerii – principalul loc sacru al evreilor țo Moscheea Al Aqsa – cu sanctuarul islamic Cupola Stâncii. În partea de nord a orașului vechi este Biserica Sfântului Mormânt.
În oraș își au sediul Rabinatul central al Israelului, Muftiatul Ierusalimului, Custodia catolică a locurilor sfinte și patriarhiile mai multor biserici.
La Ierusalim, cel mai mare oraș al Israelului, sunt principalele instituții politice, administrative și juridice ale țării. Dar și altele importante, cum ar fi Agenția Evreiască, Universitatea Ebraică, Muzeul Israel, Muzeul Rockefeller, Biblioteca Națională a Israelului, Memorialul Yad Vashem și Memorialul Herzl.
Mai puteți vizita vechile cartiere armenesc și creștin, Drumul Crucii, Turnul lui David, Muntele Măslinilor, Muntele Zion cu Mănăstirea Adormirii, Mormântul regelui David și camera unde a avut loc Cina cea de Taină.
Tel Aviv
Vibrant, cu o arhitectură urbană impresionantă, Tel Aviv - Jaffa este al doilea oraș ca mărime și cel mai puternic centru de afaceri, economic și cultural al Israelului. Fostă capitală a statului și principal centru al migrației, orașul adăpostește jumătate din marile companii, sediile celor mai importante bănci și ziare, dar si unele ambasade și consulate.
Orașul Alb sau, mai nou, supranumit “orașul care nu doarme niciodată”, este construit după 1909. Este amplasat pe dunele de nisip din nordul orașului-port Jaffa, pe coasta Mării Mediterane. Beneficiază de un concept urbanistic modern, cu bulevarde largi, spații de parcare generoase, parcuri, zone comerciale, cu multe clădiri în stil Bahaus.
Coerența arhitecturală și unitatea stilistică a clădirilor a determinat UNESCO să înscrie orașul pe lista patrimoniului universal. Tel Aviv are tot ce și-ar putea dori un turist: muzee, galerii de artă, plaje, restaurante și baruri, o bucătărie uluitoare, situri arheologice importante, o viață culturală inimaginabil de alertă, dar și zone verzi liniștite, făcute special pentru relaxare.
Orașul vechi, Yafo (Jaffa) își trage cel mai probabil numele de la cuvântul ebraic „yaffá”, ceea ce înseamnă “frumoasă” și s-a constituit ca așezare fortificată la 1.800 î.e.n. Pe lângă portul plin de farmec, străduțele cu buticuri și cafenele, puteți vedea și Turnul cu ceas, grădinile HaPisgah, Marea Moschee, biserica Sf. Petru și castelul cruciaților sau Muzeul Ilana Goor.
Haifa
Al treilea oraș ca mărime al Israelului, Haifa. Este principalul port la Marea Mediterană, cu o istorie îndelungată, a cărei primă atestare datează din secolul III î.e.n. Orașul modern a fost ridicat în 1761, mai aproape de mare decât cel vechi, care a fost distrus din ordinul domnitorului Galileei. În secolul XIX, așezarea s-a lărgit, mai ales datorită a două grupuri de coloniști creștini care s-au stabilit în afara zidurilor.
Cel mai important obiectiv turistic îl reprezintă Grădinile și Altarul Baha’i cu a sa cupola sa aurită. Memorialul a fost trecut de UNESCO pe lista patrimoniului universal al umanității.
În afară de acest ansamblu superb, mai puteți vizita mănăstirea carmelită “Stella Maris”, construită pe Muntele Carmel în 1836 și la care se poate ajunge, cel mai ușor, cu o modernă telecabină. În apropiere este și peștera în care se spune că Sfântul Ilie s-ar fi ascuns după uciderea preoților lui Baal.
Este un loc important de pelerinaj pentru evrei, creștini și musulmani. Este interesant de vizitat și Ben-Gurion, drumul principal al coloniei protestante germane fondată de membrii Societății Templului. Mai pot fi vizitate Muzeul Mane Katz, Muzeul de artă japoneză, parcul cu sculpturi Ursula Malbin, Muzeul de știință MadaTech sau Muzeul Național Maritim.
Haifa are mai multe plaje fabuloase, printre care Bat Galim, Hof HaCarmel și Dor, cea din urmă fiind una dintre cele mai frumoase din Israel. Se mai pot vizita: antica Cesarea, situl arheologic al orașului Beit Shearim sau castelul cruciat din Atlit.
Eilat
Orașul antic Eilat, port la Marea Roșie încă de pe vremea regelui Solomon, cea mai sudică așezare a țării, este și el pe lista locurilor de văzut în Israel.
Plajele fastuoase și climatul lipsit de precipitații l-au transformat într-o destinație turistică tot mai căutată. Bariera de corali a transforamt destnaâia într-un paradis al scufundătorilor la nivel mondial. În apropiere este parcul Timna, cu peisaje suprarealiste, “stâlpii lui Solomon” – formațiuni de gresie transformate de eroziune și cea mai veche mină de cupru din lume, dar și rezervația naturală Hai-Bar, Muntele Zevahot și Canionul Roșu.
Ice Space – un spațiu surprinzător și de neuitat în care, la -7 grade Celsius, sunt expuse o serie de sculpturi în gheață, este alt loc ce nu poate fi ocolit. În plus, mai există parcul tematic “Orașul Regelui” și cele nouă plaje incredibile.
Navigand prin israeltravel.ro, cu siguranta veti descoperi multe alte informatii utile si interesante despre Israel. Are mult mai multe de oferit turiștilor. Amintim de locuri și obiective impresionante cum ar fi cetatea Masada, Marea Galileei, Marea Moartă, Nazareth, rezervația naturală Ein Gedi sau craterul Ramon.