Cum ajungi în Israel – informații utile
Acasa Cum ajungi în Israel – informații utile
Israel rămâne o destinație de top pentru români, în special pentru cei ce merg în pelerinaj. Însă Israel este o destinație cosmopolită, ideală inclusiv pentru shopping, sejururi în resorturi de lux și city break-uri.
Cum ajungi în Israel?
Românii călătoresc de mai bine de un mileniu în zona Israelului de astăzi. În special pelerini care rămâneau în Locurile Sfinte cel puțin în perioada marilor praznice. Legăturile dintre România și Israel se dezvoltă în special după secolul XV, când Țările Române au preluat rolul de sprijinitoare ale patriarhiilor răsăritene, în locul Constantinopolului căzut sub stăpânire turcă.
Cu avionul
Dacă secole la rând drumul era extrem de periculos și dura foarte mult, acum, cu avionul ajungi în mai puțin de trei ore. Există zboruri directe din diferite orașe din România spre diferite aeroporturi din Israel. Cele mai multe zboruri sunt spre Aeroportul Internațional Ben Gurion din Tel Aviv, dar mai sunt și spre Aeroportul Ramon, de lângă stațiunea Eilat, de la Marea Roșie. 9 companii aeriene (TAROM, EL AL, Arkia, Israir Airlines, Wizz Air, Blue Air, RYANAIR, Air Bucharest și Bluebird Airways) operează zboruri de linie și chartere între România și Israel.
Cursele pleacă din București-Otopeni, Cluj, Iași, Craiova, Timișoara sau Sibiu. Aeroportul Ben Gurion se află la 40 de kilometri de Ierusalim și la 12 de Tel Aviv. De aici, puteți călătorii în diferite destinații locale, folosind zborurile interne operate de El Al, Arkia Israel Airlines și Israir.
Controlul de securitate este exigent. Chiar dacă se călătorește în grup, ofițerii le vor pune întrebări personale pasagerilor, despre scopul călătoriei sau dacă știu pe cineva în Israel, etc. Totul pentru ca țara, cetățenii ei și turiștii să nu aibă parte de niciun fel de amenințare.
Cu mașina
În cazul în care călătoriți cu mașina spre Israel, trebuie să știți că aveți la dispoziție cinci puncte de intrare în țară. Două se află la granița cu Egiptul, iar celelalte la cea cu Iordania. Nu există puncte de trecere accesibile turiștilor la frontierele cu Liban și Siria.
Pentru siguranța turiștilor și a localnicilor, la toate punctele de trecere a frontierei au fost luate măsuri draconice de securitate. Trecerea din Iordania se face în principal pe la Allenby sau “Podul Regele Hussein” din nordul Mării Moarte, care este și ruta cea mai scurtă dintre Amann și Ierusalim, dar și cea mai aglomerată.
Punctul de trecere este deschis de la ora 08:00 până la miezul nopții, de duminică până joi și de la 08:00 la 15:00 în zilele de vineri și sâmbătă. Frontiera este închisă în zilele de sărbătoare, cum ar fi Yom Kippur (Ziua Ispășirii – pentru evrei) sau Anul Nou Musulman.
Punctele de trecere spre Israel
Al doilea punct de trecere cu Iordania, Yitzhak Rabin, este în sud, la câțiva kilometri de stațiunea Eilat. Este folosit mai ales de turiștii care vizitează Petra, Aqaba sau Wadi Rum – casa beduinilor tribului Zalabia. Frontiera este deschisă între 06:00 și 20:00, de duminică până joi și în intervalul 08:00-20:00 vineri și sâmbătă. Acest punct se închide de Yom Kippur și Eid al-Adha (Sărbătoarea sacrificiului – pentru musulmani).
Al treilea punct de trecere este peste râul Iordan, la sud de Marea Galieei, și este deschis de la 6:30 la 21:00, de duminică până joi și între 08:00-20:00 vinerea și sâmbăta.
Punctele de trecere din Egipt sunt Nitzhana – localizat în Negev, la sud de Fâșia Gaza și este deschis de la 8:30 la 16:30, de duminică până joi. Este închis de majoritatea sărbătorilor evreiești și musulmane, așa că este bine să verificați din timp dacă intenționați să folosiți acest punct de frontieră. Taba – este la sud de Eilat, frontiera fiind deschis non-stop, cu excepția zilelor de Yom Kipur și Eid al-Adha. Intrările și ieșirile pe la toate cele cinci puncte de frontieră sunt supuse taxării.
Românii pot lua viza la intrarea în Israel
Indiferent cum ai ajunge în Israel, ca turist român nu ai nevoie de viză. O primești la intrarea în țară, pe o durată de trei luni, fără drept de lucru. Viza se aplică la intrarea în țară, la punctul de frontieră, pe o foaie de culoare albastră de care trebuie să ai mare grijă să nu o pierzi.
La plecare, primești un carton de aceeași dimensiune, de culoare roz. Motivul este cât se poate de simplu: în cazul ștampilării pașaportului, sunt state din Orientul Mijlociu care nu ți-ar permite intrarea pentru că ai fost în Israel. Pașaportul trebuie să aibă o valabilitate de cel puțin șase luni. Spre deosebire de turiști, românii care călătoresc în alt scop în Israel (muncă, studii, tratamente medicale etc., trebuie să obțină, în prealabil, viză de intrare pentru activitățile dorite.