Biserici, manastiri si lacasuri de cult in Tara Sfanta

Israelul, centrul celor trei mari religii ale lumii, are mii de locuri de o importanță religioasă inegalabilă. Numeroase biserici, manastiri și lăcașuri de cult sunt răspândite pe tot ininsul Israelului. Fie ele israelite, creștine sau islamice – temple, biserici sau moschei – sunt locuri de pelerinaj pentru milioane de credincioși.

Țara Sfântă este teritoriul în care s-au desfășurat evenimentele biblice, descrise de Tanakh, Vechiul Testament, Noul Testament sau în Coran.

Biserici si manastiri

Pământ al făgăduinței, al credinței, dar și al conflictului pentru posesia sa, Israelul de astăzi se dezvăluie călătorului ca un loc de o mare încărcătură spirituală. Pentru evrei, cele mai sfinte orașe sunt Ierusalim, Safed și Tiberias. Pentru creștinii, cele mai importante orașe sunt Ierusalim, Betleem și Nazaret. Musulmanii consideră că tot teritoriul de la vest de râul Iordan este sacru, iar Ierusalimul este considerat un sanctuar.

Pentru cei aproape patru miliarde de credincioși ai celor trei mari religii abrahamice, mai multe locuri din Israel sunt sinonime cu chintesența credinței.

Muntele Templului

Muntele Templului este, fără tăgadă, unul dintre reperele religioase ale planetei. Acesta ar fi fost punctul zero al creației lumii. Aici Isaac ar fi urmat să-și sacrifice fiul, iar profetul Mahomed s-a înălțat la cer pentru a se întâlni cu arhanghelul Gabriel.

Pe esplanada sa ar fi fost construit atât Templul lui Solomon, cât și cel de-al doilea Templu. Și tot aici ese sactuarul musulman, al treilea loc sfânt al islamului.



Zidul Plângerii

Zidul Plângerii, adică zidul de vest al celui de-al doilea Templu, este singura parte a acestuia care a rămas intactă după ce romanii au distrus cel mai important lăcaș de cult al evreilor, în anul 70 e.n. Cartierul marocan îl sufocase, lăsând pe lângă el doar o străduță îngustă. Îîn 1967, autoritățile au îndepărtat casele înghesuite și au transformat locul într-o esplanadă considerată memorial național.

zidul-plangerii

Zidul este unul dintre locurile sfinte ale iudaismului, folosit pentru pelerinaj, pentru depunerea jurământului militar, de reculegere a delegațiilor străine sau de celebrare a sărbătorilor cultului mozaic.

Biserica Sfântului Mormânt

Biserica Sfântului Mormânt, unul dintre cele mai venerate lăcașuri de cult ale creștinătății, este și el în interiorul vechii cetăți a Ierusalimului. Alături de Biserica Nașterii Domnului din Betleem, este considerat cel mai sfânt loc al celor aproape 2,2 miliarde de credincioși răspândiți în întreaga lume.

Biserica-Sfantului-Mormant-Ierusalim

Biserica Sfântului Sepulcru sau Biserica Sfintei Învieri a fost construită din ordinul împăratului Constantin cel Mare. Construcția a început în 326 e.n., pe locul identificat de mama sa, împărăteasa Elena, ca fiind cel unde a fost răstignit Isus.



Moscheea Al Aqsa

Moscheea Al Aqsa, în traducere moscheea cea mai îndepărtată, de pe Muntele Templului, face parte din complexul religios musulman Al Haram al Qudsi ash-Sharif sau “Sanctuarul nobil”. Musulmanii numesc astfel tot complexul care include și Domul Stâncii, 17 porți și patru minarete.

Moscheea-Al-Aqsa

Domul Stâncii a fost construit cu 13 secole în urmă, edificiul fiind terminat în 688, de califul Add-el-Malic. Este considerat una dintre cele mai frumoase creații ale arhitecturii arabe, cu o geometrie perfectă și laturi egale cu diametrul cupolei.

Biserica Nașterii Domnului din Betleem

Biserica Nașterii Domnului din Betleem este unul dintre cele mai vechi lăcașuri de cult ale creștinilor. A fost ridicată pe locul peșterii în care s-a născut Mântuitorul. În prezent, biserica se află la opt kilometri de Ierusalim. Complexul care are 12.000 de metri patrați, include basilica, o mănăstire ortodoxă, una catolica și una armeană.

Via Dolorosa

Un alt loc căutat de pelerinii creștini din întreaga lume este Via Dolorosa, sau Drumul Crucii. Este drumul urmat de Isus Hristos spre locul de condamnare, Golgota – locul crucificării.

Via-Dolorosa

Pelerinii străbat acest traseu încă din perioada timpurie, după ce Constantin cel Mare a oficializat creștinismul în imperiu, la mijlocul secolului al IV-lea. Traseul, care are jumătate de kilometru, începe lângă Poarta Leilor, din cartierul musulman, și ajunge până la Biserica Sfântului Mormânt, din cartierul creștin.



Muntele Măslinilor

Muntele Măslinilor a servit încă de acum 2000 de ani ca loc de înmormântare. Aici se află mormântul Mariei, Biserica Mariei Magdalena, Mormântul lui Zaharia și Grădina Ghetsimani. Din “Faptele Apostolilor” aflăm că este și locul de unde Isus Hristos s-a înălțat la Cer.

Biserica Buna Vestire din Nazaret

Biserica Buna Vestire din Nazaret este construită pe ruinele unui lăcaș de cult bizantin din perioada cruciadelor. În incinta impozantei biserici se află grota în care Fecioara Maria a fost înștiințată, de arhanghelul Gavriil, că îl va naște pe Isus.

Prima referire la altar este din 384 e.n., iar prima biserică este menționată în 570 e.n. Aceasta a fost distrusa in timpul războaielor cruciate și reconstruită în anii 1106-1108. Alături, a fost construită o mănăstire și un palat episcopal.

Templul Baha’I și grădinile suspendate din Haifa

Templul Baha’I și grădinile suspendate din Haifa reprezintă centrul mondial al acestei religii monoteiste, cu șase milioane de credincioși, întemeiată de persanul Mirza Husayn-Ali Nuri în secolul XIX.

haifa-israel



Supranumit “biserica tuturor religiilor”, templul a fost terminat în 1953 și a devenit, după puțin timp, una dintre principalele atracții turistice ale orașului.

Grădinile, amenajate în trepte pe versantul de nord al Muntelui Carmel, cu 18 terase dispuse în nouă cercuri concentrice ce înconjoară Templul, sunt considerate drept unele dintre cele mai frumoase din lume.